Cum convertești din pdf în mobi

Probabil că ați încercat să faceți conversii de acest gen, cu Calibre sau alte programe și rezultatul a fost cel puțin ciudat:

 • Formatarea textului și paragrafele, se modifică;
 • Tabelele sau formulele “dispar”;
 • Pozele nu se potrivesc cu textul și nu se înțelege mai nimic din ele.

Am reușit să fac conversii PDF – mobi cu rezultate rezonabile. Practic, această conversie mi-a ocupat două zile. Dar am scutit 200$ (atât costa cartea pe Amazon, carte pe care deja o avem în format PDF).

PDF-urile pe care le utilizez în mod curent au conținut tehnic, legislativ, care au 90% texte, dar au și tabele, formule, eventual câteva poze. Sunt fișiere de care am nevoie destul de des, așa că am vrut să le am pe Kindle.

Sunt PDF-uri native, nu este vorba de PDF-uri scanate.

Programele utilizate se pot descărca gratuit.

Cum am efectuat conversia

 • Am convertit PDF-urile în fișiere epub cu Calibre
 • Fișierul în format epub l-am editat cu Sigil
 • Tabelele și pozele le-am extras din PDF, le-am prelucrat cu IrfanView și au fost inserate în epub cu Sigil
 • Fișierul epub astfel obținut îl convertim în fișier mobi utilizând din nou Calibre.

Detalierea pașilor

Doar la Sigil am citit câteva chestii din meniul Help; Sigil seamană pe undeva cu Microsoft Office Word, dar cu opțiuni mult mai puține. Deci editarea textului nu face probleme.

Pentru tabelele și pozele din fișierul PDF am folosit funcția “Take a Snapshot” pe care o găsiți în meniul Edit din Adobe Reader X . Nu poți însă să “duci” aceste capturi direct în fișierul epub deschis cu Sigil. Adică nu merge să faci un fel de copy/paste.

Soluția a fost să instalez IrfanView, care este tot gratuit și este probabil cel mai simplu “graphic viewer”. Se deschide IrfanView și se apasă Paste (captura va apărea în fereastra IrfanView) după care se salvează imaginea respectivă ca și fisier JPEG (File/Save as).

Poza din fișierul PDF, care acum a fost transformată în fișier JPEG, se introduce în fișierul epub (deschis cu Sigil) cu opțiunea “Insert file” ( bara de sus din Sigil).

Fișierul epub astfel obținut se convertește în fișier mobi utilizând din nou Calibre.

Modificarea capturilor din PDF ca să arate bine pe ebook reader

Recomandarea mea este să faceți mai multe încercări și să vedeți ce se potrivește cel mai bine.

Trebuie să vedem ce nivel de “zoom” e bine să aibă fișierul PDF, în momentul în care noi folosim “Take a Snapshot”, pentru ca poza să se potriveasca pe e-reader. Am convertit mai multe fișiere; de obicei am folosit un zoom de 125-130% la fișierul PDF.

Metoda e eficientă pentru PDF-uri native cu procent mare de text, fără coloane, cu tabele sau poze puține.

Am atașat două fișiere și screenshot-uri cu fișierul original în format și fișierul așa cum se vede pe Kindle Paperwhite:

fiiser original pdf si fisier mobi

Această procedură poate fi utilizată și pentru conversia din PDF în epub, chiar dacă folosim conversie la primul pas. Practic, înlocuim tabelele și pozele.

Pentru transformarea unui PDF scanat într-un format editabil, se poate folosi ABBYY FineReader 11 Professional Edition, care, însă …nu mai e gratuit; este potrivit pentru utilizare profesională.

Comments

 1. says

  În caz că Adobe nu are funcție de snapshot se poate utilzia cu succes butonul Print Screen al tastaturii, apoi Paste în Paint făcut crop exact pe porțiunea care prezintă interes și salvat.
  Asta ca să nu mai fie nevoie de instalarea IrfanView și a unui eventual update de Adobe Reader.

  Îmi pare o metodă migăloasă, dar care poate da rezultate bune.

  Câte pagini avea pdf-ul tău original? Ți-a luat 2 zile muncit pe brânci sau 2 zile, așa, sporadic?

 2. Adi Vasu says

  Am avut alt PDF nativ de vreo 400 de pagini; aici e un exemplu scurt cu ceva care se gaseste gratis pe net.(asta mi-a luat 10 minute sa-l fac)
  La primul am lucrat 2 zile cate 3-4 ore pe zi. A trebuit sa trec prin fiecare paragraf. Tabele sau poze au fost putine (10-15 de fiecare), fisierul a fost 90% text.
  Dupa parerea mea metoda e buna doar pentru carti tehnice sau legislatie, ceva de care ai nevoie de mai multe ori.
  Dupa ce am scris articolul, am gasit un site care face conversii PDF scanat in fisier Word, si e gratis.
  Dar rezultatul e mult mai slab decat ce am reusit cu un demo de la ABBYY FineReader 11.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>