Cum se face Socata?

Din acest articol veți afla cum se face socata? Când mugurii de soc încep să înflorească, știind că natura renaște în culori și arome, este momentul perfect pentru a pregăti socată. Această băutură, cu rădăcini adânci în tradiția românească, este nu doar delicioasă, dar și sănătoasă, oferind o serie de beneficii datorită proprietăților florilor de soc.

Cum se face socata: ingrediente necesare

Pentru a prepara aproximativ 5 litri de șocată, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 10-15 flori de soc mari
 • 5 litri de apă
 • 500g zahăr (poți ajusta cantitatea în funcție de preferințele tale)
 • 2 lămâi mari, neceruite, tăiate felii
 • 50g acid citric sau sucul de la 2-3 lămâi mari

Citește și: Idei creative pentru a te relaxa și a te deconecta

Instrucțiuni de Preparare

 1. Curățarea Florilor: Înainte de toate, este important să cureți florile de soc de eventualele impurități sau insecte mici. Fă acest lucru cu grijă, fără a le spăla sub jet de apă, pentru a nu pierde din polenul aromatic.
 2. Prepararea Siropului: Într-un recipient mare, dizolvă zahărul în apă. Adaugă apoi feliile de lămâie și acidul citric sau sucul de lămâie. Amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet.
 3. Adăugarea Florilor: Adaugă florile de soc în recipientul cu sirop, asigurându-te că sunt complet acoperite de lichid. Unele rețete sugerează să se îndepărteze cât mai mult din tulpinile florilor, deoarece pot da un gust amar.
 4. Fermentarea: Acoperă recipientul cu un tifon sau un capac ușor, pentru a permite gazelor să scape și lasă amestecul să fermenteze la temperatura camerei pentru 24-48 de ore. Durata depinde de cât de puternic dorești să fie aroma de soc și de condițiile de temperatură.
 5. Filtrarea și Îmbutelierea: După fermentare, strecoară amestecul printr-o sită fină sau un tifon pentru a îndepărta resturile de flori și lămâie. Transferă șocata în sticle curate și păstrează-le în frigider.
 6. Servirea: Șocata este cel mai bine servită rece, eventual cu câteva cuburi de gheață și o felie de lămâie pentru o notă de prospețime suplimentară.

Sfaturi și Variante

 • Pentru o variantă fără zahăr, poți folosi miere ca substitut, ajustând cantitatea după gust.
 • Dacă preferi șocata mai acidulată, poți adăuga mai mult sucul de lămâie.
 • Unele variante includ și adăugarea de mentă sau ghimbir pentru o notă de aromă suplimentară.

În concluzie, cum se face socata: aceasta este o băutură răcoritoare și sănătoasă, ușor de preparat, care poate aduce un strop de tradiție și natură în zilele tale de vară. Experimentează cu diferite cantități de ingrediente pentru a găsi combinația perfectă pentru gustul tău.

Dacă ți-a plăcut articolul, te rugăm să-l împărtășești cu prietenii tăi! Fiecare share contează!